21 Temmuz 2014 Pazartesi

JAKOBİNYA ( JAKOBİNİA-JUSTİCİA CARNEA )

GÖSTERİŞLİ JAKOBİNYA

         




     İri yaprakları, pembe ve gül moru renkleriyle gerçekten bahçelere çok yakışan, özellikle gölge alanlarda kolaylıkla yetişebilen alımlı ve gösterişli bir çiçek. Dikine büyür, yaprakları gri-yeşil renkte ovaldir. Çiçekleri de tüp biçiminde salkım halinde açar.
      
       
Jakobinyanın yaklaşık 300 türü bulunuyor


   Bu güzel çiçeğin anavatanı Brezilya. Aslında gölge alan bitkisi. Direkt güneş ışınlarını sevmez ama yeterli ışık da almalı. Bizim bahçede manolya ağacının altına dikmiştim . Aslında çok gölgede kaldı ama yine de çok güzel açıyor. Arkadaşımın bahçesinde güneşli alanda da çok güzel açmış. Ben de bir kaç çeliğini güneş  alan bir yere dikerek  denemek istiyorum. Justicia adını 18. yüzyılda yaşamış olan James Justicia'dan almış. Tropikal iklim kuşağı bitkisidir. Ot, çalı ve çok yıllık olarak yaklaşık 300 türü bulunuyor.
   
Çiçeğin tomurcuk hali de açmış şekli de çok güzel

           
   

    Zahmetsiz bir çiçek. Yerine alıştıktan sonra onu unutabilirsiniz. Ancak ilk zamanlar ve sıcak günlerde su ister. Çiçeklenme ve budama yapıldıktan sonra az sulanması gerekir. 10-13 cm olduğunda dalının tepesi toprağa sokulursa  çalı formumda oluşur. Üretilmesi dalımdan alınan çeliklerle çok kolaydır.


Hiç yorum yok: