18 Temmuz 2014 Cuma

KELEBEK ÇALISI (BUDDLEJA DAVIDII -SUMMER LİLAC )

KELEBEKLERİN SEVDİĞİ ÇİÇEK

   




Kelebek çalısı 5 metreye kadar boylanır

         Etrafınızda bol bol kelebek görmek istiyorsanız hemen bir kelebek çalısı edinin, Yani  isim boşuna verilmemiş bu güzeller güzeli çiçeğe. Arılar ve kuşlar da  çok sever onu. Çiçekleri beyaz, mor, pembe ve leylak  tonlarında çok güzel, büyük  gösterişlidir.Mis gibi de kokar.


Kelebek çalısına sarı renk de çok yakışır
   














     Anavatanı Çin'dir. Yaklaşık yüz türü bulunur.. Temmuz- ağustos ve eylül aylarında çiçeklenir. Yaz boyunca salkım şeklindeki çiçekleriyle hoş  kokular yayar çevreye 5 metreye kadar boylanabilir. Çalı görünümünde olabileceği gibi bir ağaç görünümüne de ulaşabilir.  


Kelebekleri kendisine çeker
      
Arı ve kuşlar tarafından da çok sevilir



             









 Yarı odunsu bir gövdesi  vardır. Rutubetli iklimden  ve bol güneşten hoşlanır. Peyzaj mimarları kelebek çalısını  severek kullanırlar. İlkbahar ve sonbaharda budanması gerekir. Budama ne kadar kuvvetli olursa bir sonraki yıl o kadar güzel çiçekler açar


Çiçekleri salkım şeklindedir
     



           Tohumla ve çelikle üretilir. Yaz  başında yumuşak uç çelikler, yaz sonunda da yarı odunlaşmış yeşil uç ve gövde çelikleri kullanılır. Normal bahçe toprağı ile kumlu topraklarda yetişir.  Sıcak ve soğuk havaya dayanıklıdır. - 15 dereceye kadar dayanır donsa bile dibinden yeni sürgünler verir. 


Hiç yorum yok: