9 Temmuz 2014 Çarşamba

MANOLYA ( MAGNOLİA )

       KOKLAMAYA KIYAMAM BENİM GÜZEL MANOLYAM









Manolyanın çiçeği ayrı yaprakları ayrı güzel

       Çiçeğim ayrı güzel, kokum ayrı güzel. Zeki Müren boşuna benim için hem beste hem güfte yapmamış. Özellikle sabah ve akşam saatlerinde etraf mis gibi kokar benimle. Övünmek gibi olmasın ama kokumun dünyanın en güzel kokusu olduğu söylenir. Magnolia Grandiflora türündenim. Kışın dökülmeyen parlak büyük yapraklarım vardır. Yaz ortasından itibaren kocaman yalınkat beyaz çiçekler açarım. Çiçeklerim daha sonra krem rengine döner.


Manolya çiçeği  hem görüntüsü hem de kokusuyla büyülüyor

    Uzun boylu bir ağacım. 12 metreye kadar uzarım. Nadir de olsa 15 metreyi geçtiğim görülmüştür. Anavatanım ABD'nin güney doğusu, Meksika körfezinin kuzeyidir. Her dem yeşil bir ağacım, ilkbaharda eski yapraklarım dökülerek yerine yenileri gelir.


      Çok  nazlı bir ağaç değilim. Özellikle ilk yıllarda bakımıma dikkat edilmelidir. Sürekli rüzgar ve güneş alan yerleri severim. Köklerim derinlere inmek yerine toprak yüzeyine yayılır. Aslında kuraklığa 
dayanıklıyımdır ama özellikle ilk yıllar sulanmama dikkat edilmesi gerekir.

    Budanmam çiçeklenmeden hemen sonra yapılmalıdır.  Çelik veya daldırmayla üretilen fidanlarım iyi bakılırsa iki üç yaşına geldiklerinde açmaya başlarlar. Tohumdan çoğaltılmam da kolaydır ama bu şekilde fidelerimin çiçek açması 8 ila 25 yıl arasında değişebilir.  

         

2 yorum:

azbukabotanica dedi ki...

Very beautiful flower! But I live in climate with cold winter, where we can't see magnolias in the street... Thank you for the article:)

Emine Anayurt Demirel dedi ki...

Hello Viktoria. I saw the mesaj yet.Yes ıt's beautiful flower and smells nice.I think ıt doesn't like cold.Thank you for comment.