YAZIN TAZESİ KIŞIN TURŞUSU
Taflan turşusunun yapımı çok kolay |
Yıllar sonra şimdiki evimize taşındığımızda bahçede kocaman bir taflan ağacı bulduk. Çok güzel iri iri meyveleri vardı. Ben sadece taze olarak yenir diye biliyordum. Oysa turşusu da yapılıyormuş. Kayınvalidemler kirazın turşusunu yapıyorlardı ama taflanın turşusuna hiç rastlamamıştım. Oysa çok da güzel oluyormuş. Şimdi rahmetli olan komşumuz hacı teyzenin yardımcısı Karadenizliydi. Turşu yapmayı da ondan öğrendim. Büyükçe bir kavanoza bir kat taflan, bir kat iri tuz üzerine de su koyunca turşunuz hazır oluyor.
Kavurmadan önce çekirdeklerinin çıkarıp suya koymak gerekiyor ki tuzu çıksın. Zaten gerekli olan taflan, kuru soğan ve sıvı yağ. Tereyağ da kullanan varmış ama bana göre zeytinyağ en güzeli ve kavurmaya da yakışıyor. Araştırmalarımda 3 kase taflana 4 soğan konur diyeni de gördüm, 1 kaseye 2 soğan yazanı da. Soğanın bol olması kavurmanın lezzetini arttırıyor. Aslında en doğrusu göz kararı. Soğanlar kavrulduktan sonra taflanların suyu sıkılıp tavaya konuyor bir süre de birlikte kavrulup yemeye hazır hale geliyor.
Taze taflanın görüntüsü çok hoş |
Kavurmadan önce çekirdeklerinin çıkarıp suya koymak gerekiyor ki tuzu çıksın. Zaten gerekli olan taflan, kuru soğan ve sıvı yağ. Tereyağ da kullanan varmış ama bana göre zeytinyağ en güzeli ve kavurmaya da yakışıyor. Araştırmalarımda 3 kase taflana 4 soğan konur diyeni de gördüm, 1 kaseye 2 soğan yazanı da. Soğanın bol olması kavurmanın lezzetini arttırıyor. Aslında en doğrusu göz kararı. Soğanlar kavrulduktan sonra taflanların suyu sıkılıp tavaya konuyor bir süre de birlikte kavrulup yemeye hazır hale geliyor.
Dondurucuya konan taflanın tadı çok değişmiyor |
Bizim bahçedeki taflan maalesef zamanla kurudu. Bahçede de artık ağaç dikecek yer kalmadığından yerine yenisini dikmedik. Ben o bölümü sebze bahçesi olarak ayırdım. Taflan şeker hastaları için çok yararlı. Yapılan çalışmalarda şekeri tedavi edici özelliği tespit edilmiş. Annemin de şekeri zaman zaman yükseldiği için evde bir miktar bulundurmaya çalışıyorum. Şekeri yükseldiğinde 5-10 tane taflan yiyor ve şeker normale dönüyor. İstanbul'da zor bulunuyor. Geçen yaz Fatma arayarak apartmanlarının önünde taflan satıldığını haber verdi. Beykoz'da yaşayan bir aile bahçelerinden sabah topladıkları taflanı getirip taze taze satıyorlardı. Fiyatı da çok uygundu Karadeniz'de 7-10 lira arasında satılırken ben 2.5 liraya aldım. Bir kısmını dondurucuya attım, bir kısmından da turşu kurdum.
Annem bu yıl Kışı İstanbul'da geçiriyor. Geçenlerde komsuları da onu ziyaret etmek istemişler , tabi ki ben de gittim. Biraz da tereddüt ederek taflan kavurup götürdüm. Çoğu Trakyalıydı ve ilk kez taflan yediler. Baştan ne olduğunu söylemedim. Bazısı zeytin kavurması bazısı da mantar sandı. Ama tadını çok beğendiler. Yani kısacası taflan kavurmam ve ben komşular gününden alnımızın akıyla çıktık :)
5 yorum:
Canım Aşkım la canımız çekti. .çok cazip görünüyor 😋💟
Canım Aşkım la canımız çekti. .çok cazip görünüyor 😋💟
Üzüldüm şimdi bakın. Ama ulaşılamayacak bir meyve değil. İnternet üzerinden bile satışı yapılıyor. Benim favorim tazesi.
ŞENER
Şeker hastasıyım,olsada yesek şifayı bulsak.
Off off bilenler bilir herturlusunu yerim
Yorum Gönder