EGE OTLARI
Tabiat insanoğluna karşı her zaman ne kadar cömert olmuştur. Her yıl bizler hiçbir çaba göstermeden topraklarımızda binbir çeşit ot yetişir. Yeriz içeriz, kalanlar tohuma döner toprakla buluşur ertesi yıl yeniden lezzet, şifa saçar bereketli topraklar. Bir akrabamın kullanmadığı boş bahçesi var. Çok güzel turp otları yetişir. Tohumlar olgunlaştığında kendisi de tohumları bahçenin her tarafına dağıtır. Ertesi yıl konu komşusu, akrabaları körpecik, doğal lezzetli otlar yesin diye. Şu düşüncenin güzelliğine bakar mısınız!
Bir çok yöremizde olduğu gibi Ege insanı da otlara çok düşkündür. O kadar çok ot çeşidi var ki bölgemizde; Deniz börülcesi, turp otu, gelincik , Çandarlı'da bizim akkız dediğimiz şevketi bostan, Radika, arap saçı, ebegümeci, ısırgan ilk aklıma gelenler. Tabi bu otların doğallığı, faydası, lezzeti yanında bedava olması da işin diğer güzel yanı. Ancak artık çok kişi maalesef bahçesinde yetiştirmek, tarlalardan toplamak yerine pazardan almayı tercih ediyor. Otların pişirilmesi de pratik ve kolay. Temizle, sıcak suya at biraz haşla. Sonrası önemli tabi. Asıl lezzeti veren o canım zeytinyağı giriyor işin içine çünkü. Sarımsak ta olmazsa olmazlardan biri. Sarımsağı tuzla biraz dövüp limon ve zeytinyağ ile karıştırıp salatanın üzerine döküyorsun ve hem lezzetli hem şifalı otları afiyetle yiyiyorsun. Tabi istenirse yine zeytinyağ ile kavrulup sade veya üzerine yumurta kırılarak yemek çeşidi olarak da yenilebilir otlarımız. Ya da nefis börekler yapılır.
Bildiğim, yediğim otlardan bazıların sizlerle paylaşmak istedim:
TURP OTU
Benim için her zaman listenin başında yer alır. Lahanagiller familyasındandır. Genellikle meyve- sebze bahçelerinde, tarlalarda bulunur. Kışın ve bahar başında toplanır . Bölgenin ilk yabani otlarındandır. 1.5 metreye kadar boylanır. Daha çok salata olarak yenir ama istenirse, zeytinyağlı, yumurtalı yemeği de yapılır.
Turp otu salatası çok lezzetlidir |
DENİZ BÖRÜLCESİ
Etli kısmını kılçıklarından ayırman zahmetlidir |
Zeytinyağ ve limonlu salatasına doyum olmaz |
Denizdeki bütün mineralleri bünyesinde barındırdığı için çok yararlıdır. İçindeki mineraller: Magnezyum, iyot, kükürt, potasyum, kalsiyum, fosfor, demir, çinko , magnezyum ve bakırdır. Yüksek oranda sodyum karbonat içerdiğinden geçmiş dönemlerde yemek dışında cam ve sabun yapımında da kullanılmıştır. İdrar söktürücü ve ödem attırıcı özelliği vardır. Güçlü bir antioksidandır, vücudu güçlü ve zinde yapar. İyotlu topraklarda yetiştiğinden guatr için faydalıdır. Ancak bünyesinde çok tuz barındırdığı için tansiyon hastalarının dikkat etmesi gerekir
Sarımsaklı veya sirkeli salatası çok lezzetli olur. Tek kusuru hazırlanması biraz zordur. Haşlandıktan sonra etli kısımları kılçıklarından sıyrılarak çıkarılır. Limon, isteğe göre sirke, zeytinyağı ve sarımsakla sos hazırlanarak servis edilir.
Ebegümeci kozmetik alanında da kullanılır |
EBEGÜMECİ
Ebegümeci familyasındandır. Çok bilinen, yaygın olarak kullanılan bir bitkidir. Daha çok güneşli ve kuru yerleri sever. Sonbahardan itibaren toplanmaya başlanır. Yaprakları sebze olarak, çiçekleri de kurutularak çay olarak tüketilir.Yapraklarından salata, çorba, dolma yapılır. Böreklere konur, körpe yaprakları haşlanarak yoğurtlu salatası yapılır.
Güneşli ve kuru yerleri sever |
Gözaltı kırışıklıkları ve şişlikleri için faydalıdır. Hatmi ile kaynatıldığında saçları kremden çok daha güzel yumuşattığı belirtilir. Cilt kremi yapımında faydalanılır.
2 yorum:
en üstteki resimde en alttaki şerit yapraklı otun adı nedir acaba? lütfen cevaplar mısınız?
ebegumeci cok lezetli bir ot
Yorum Gönder