3 Haziran 2014 Salı

SAMSUN'UN İLGİNÇ BİTKİSİ























ARİSTOLOCHİA SAMSUNENSİS




     ülkemizden yetişen ilginç bir bitkiyi tanımaya ne dersiniz ? Bitkinin adı Aristolochia Samsunensis. Adından da anlaşılacağı gibi Samsun da yetişiyor. Aaaa  yakınmış  hadi gidip de görelim diye düşünüyorsanız maalesef o biraz zor. Çünkü bu bitkinin yerleri  bilim adamlarınca sır gibi saklanıyor. Sebebi de  sadece 60 kök kalmış olması. Özellikle hırsızlığa karşı korunuyor.
   

   Biliyorsunuz ülkemiz bu konuda yol geçen hanına dönmüş durumda.  Yaklaşık 300 yıldır ekolojik hırsızlık (  bitki, bitki tohumları, böceklerin yurt dışına kaçırılması ) gerçekleşiyor topraklarımızda. Geçtiğimiz yıllarda 57 kök ters lalenin tamamı yurt dışına kaçırılırken yakalandı ve Ankara Üniversitesi'ne geri götürülerek hayata yeniden döndürüldü. Devlet olarak bu konuda  son yıllarda olumlu adımlar atılıyor ancak halk olarak da bilinçlenmemiz gerekiyor.

     
    Aristolochia samsunensis 1962 yılında bilim adamlarınca Samsun'da bulunmuş. Daha öncesinde türün korunmasıyla ilgili çalışmalar yapılmamış.  Zehirli bir bitki. Faydalı olup olmadığı  henüz bilinmiyor, özellikleri araştırılıyor. 

  

Hiç yorum yok: