22 Haziran 2014 Pazar

GÜNEŞ ŞAPKASI- RUDBEKYA RUDBECKİA HİRTA-GLORİOSA DAİSY

BAHÇELERİN GÜNEŞİ RUDBEKYA

     



Rudbekya kesme çiçek olarak da talep görüyor
Çiçeğe zafer papatyası, Karagözlü Suzan da deniyor
    Bu güzel çiçeği serada gördüğüm zaman çok hoşuma gitmişti. İki rengi vardı. Bir tanesi tamamen sarıydı, diğerinde de kahve- bordo arası renkler vardı. Dört kök aldım ve saksıya diktim. Çok güzel açtı ve bol tohum verdi. Ertesi yıl veranda kenarına tohumları serptim. Dört kök çiçekten onlarca güneş şapkası çiçeğim olmuştu. En güzel çiçeklerini o yıl verdi. Daha sonraki yıllar maalesef renkli olan kayboldu. Ama  diğer renk her yıl bahçenin belli yerlerinde açmaya devam ediyor. Artık tohum da ekmiyorum . Ya kendi tohumlarını döküp ertesi yıl fide veriyor ya da aynı kök ertesi yıl yeniden canlanıyor.
Rudbekya yaz ortasından sonbahara kadar açıyor

   
   

      Gerçekten çok göz alıcı sapsarı çiçekleri var. Görenleri kendine hayran bırakıyor. Bahçeleri adeta güneş gibi aydınlatan çiçeğe  Karagözlü suzan papatyası, zafer papatyası, güneş şapkası gibi birbirinden güzel isimler verilmiş.Üç isim de onun  güzelliğini, zerafetini  en iyi şekilde yansıtıyor.


Rudbekya tek veya iki yıllık


  

   

     Bileşikgiller familyasından. Anayurdu Kuzey Amerika. Tek yıllık veya iki yıllık dış mekan bahçe bitkisi. 30-60 cm kadar boylanıyor. Yaz ortasında açmaya başlıyor ve  sonbahara kadar çiçekleri  bitmiyor. Çiçekleri bahçeleri balkonları süslediği gibi kesme çiçek olarak da çok değerli. Tohumlarının ekildiği yıl çiçek açmaya başlıyor.
     
     





   Yetiştirilmesi  de çok kolay. Tohum ve kök bölünmesiyle üretiliyor. Tohum ekimi şubatta yapılıyor. 16-18 derecede 20 gün içinde çimleniyor. Su tutma kapasitesi yüksek, besin maddelerince zengin killi ve nemli toprakları seviyor.  Sorunsuz bir çiçek. Güneş alan bir yere dikip , bol bol da sulandığında kat kat karşılığını veriyor. Bütün yaz bahçelere ayrı bir güzellik katıyor. 

Hiç yorum yok: