18 Haziran 2014 Çarşamba

ŞİFA KAYNAĞI ERİK-PLUM




   
Bahçemizdeki kavun eriği
 Can erik tezgahlarda baş köşeye kurulduğunda anlarız ki  artık bahar gelmiştir. Gülgiller ailesinden olan eriğin 2000'den fazla çeşidi vardır. Türkiye'de tanınmış erik çeşitleri can, papaz, mürdüm ve tatlı üryani erikleridir. Can eriğini genellikle yeşil olarak tüketiriz ve bu da ülkemize özgüdür. 

      
      Erik gerçek bir şifa kaynağıdır. Bir çok meyvenin yararlarını biliriz ama eriğinkiler sanki biraz geride kalır. Daha çok sağda solda kuru eriğin faydalarını  okuruz.   Oysa taze eriğin faydaları saymakla bitmez. Erikte B1.B2. B3, B6, C ve E vitaminleri vardır. Potasyum ve magnezyum mineralleri açısından da çok zengindir.
     
    Erik bağışıklık sisteminin korunmasında etkili bir meyvedir.  Vücuda güç ve enerji verir, beden ve zihin yorgunluğunu giderir.  Romatizmaya iyi gelir, kabızlığı önler, kan yapımında yardımcıdır. Yaşlılarda görme sorunlarını önler. Yüksek miktarda antioksidan içerdiği için beyin ve kanda yağ iç zarın zarar görmesini önler. Yeşil erik yiyenlerin astım, akciğer kanseri, soğuk algınlığı, öksürük ve akciğer sorunlarından uzak kaldığı araştırmalarla saptanmıştır.
            
       
Güneş gören dallarda daha çok erik oluyor
      Gelelim kadınlar açısından taze eriğin  önemine ;     İçeriğindeki C vitamini sayesinde bağ dokusunu güçlendirerek sıkı bir vücuda sahip olunmasına katkıda bulunur. Östrojen seviyesini dengelediği için özellikle menopoz dönemindeki kadınlar için faydalıdır.  Erik tam bir diyet dostu meyvedir. Bilindiği gibi ekşi ve acı olan yiyecekler tatlı ve tuzluya göre kalori yakmamızda daha fazla yardımcıdırlar.  Can eriklerini ve  ekşi erikleri mevsiminde soframızdan eksik etmememizde fayda var. Ekşi olmasından dolayı içindeki asitler sayesinde kalori yakımı daha da kolaylaşır, daha iyi sindirim sağlar.Yemeklerden önce yenirse iştah kapatır.  100 gramda  66 kalori vardır ve bünyesinde büyük oranda su bulundurur. Tam mevsimindeyiz, kütür kütür erikleri yemekte fayda var :) Tabi taze erikten hoşlanmayanlar için de komposto, marmelat, reçel, pekmez, şurup şeklinde alternatifler var. Yalnız burada işin içine şeker girdiğinden yerken biraz daha dikkatli olmak gerekiyor.







Hiç yorum yok: