26 Haziran 2014 Perşembe

GLAYÖL (GLADİOLUS): BAHÇEMİN ZARİF ÇİÇEĞİ

GÜÇLÜ ÇİÇEK GLAYÖR







Resim yazısı ekle
   Halk arasında glayör, kuzgun kılıcı, kılıç çiçeği olarak da  bilinirim. İsmim gladyatör kelimesinden gelir. Zarif ama çok güçlü olan yapraklarım gladyatör kılıcına benzetildiği için bu isim verilmiş bana. 

   Çiçeklerim çok zarif ve çok güzeldir. Narin görünürüm ama sakın bu görüntüme aldanmayın. Çok zor koşullara dayanmakla ünlüyümdür. Temmuzun, ağustosun aşırı sıcaklarında bütün çiçekler boyunlarını bükerken ben dimdik dururum ve güneşe meydan okurum Laf aramızda bol güneşi severim zaten. Bir de bol su ve gübreli toprak olursa değmeyin keyfime.
     
    






    En tanınmış soğanlı bitkilerdenim. Ülkemizde doğal olarak yetişirim. Genellikle kesme çiçek olarak talep görürüm. Dünyada 260 civarında türüm vardır. Ülkemizde 4'ü endemik olmak üzere 9 çeşeidim vardır. 2900 metre yüksekliğe kadar çayırlık, çorak topraklar ve ormanlarda yaşarım. Boyum 30 cm ile 1.50 metre arasındadır. Yabani 200 çeşidim bulunur. 
      Geniş bir renk yelpazem var. Beyaz, yeşil, krem, portakal, kavuniçi, kızıl, pembe, kırmızı, koyu kırmızı, lavanta, mor, mavi, duman grisi, açık ve koyu kahveye kadar değişik ve güzel renklerim mevcut. 
   




        Yumru ve tohumla çoğaltılırım. Genellikle kışın sert geçtiği yerlerde çiçeklenmem bitttikten sonra soğanlarım sökülüp saklanabilir. İlkbaharda yeniden dikilir. Eğer yerimde bırakılıyorsam,  her dört senede bir  soğanlarımın sökülüp seyreltilmesi gerekir.


Hiç yorum yok: