23 Haziran 2014 Pazartesi

ETOBUR BİTKİLER


BU BİTKİLER ET YİYOR

      


Sinekkapan( Dionaea muscipula)


Güneş gülü (Drosera)
           Eller, kolları ya da ağızları yok ama  bazı  bitkiler böcekleri afiyetle yiyor. Az da değil tam 600 çeşit bitki var etobur olan. Bazen, kurbağaları, örümcekleri bile tuzaklarına çekiyorlar. Böcekleri yakalayabilmek için kullandıkları tuzaklar ise insanları hayrete düşürüyor.
   
      Peki bu bitkiler neden böcek yeme ihtiyacı hissediyorlar ? Etobur bitkilerin  genellikle besin bakımından fakir topraklarda yaşadıkları görülür. Buralar bataklık, sulak, toprağı az olan yerlerdir.Bu yüzzden ,ortamdan alamadıkları  azotu, kalsiyumu yakaladıkları böceğin proteinini sindirerek elde ediyorlar.
  
Suibrikleri ( Nepenthes)
  Avlarını tuzaklarına çekebilmek için son derece renkli ve güzel kokulu bu bitkilerin bazılarına şöyle bir göz atalım dilerseniz :
  
  Sinekkapan ( Dionaea muscipula) bitkisi etobur bitkiler arasında en yaygın olarak
bilinendir.  Diğer adı da Venüs bitkisidir. Genellikle Amerika'nın Carolina eyaletinin bataklık bölgelerinde yaşar. Büyük karıncaları, bazen de kurbağaları, örümcekleri ve sinekleri tuzağına düşürür. . Tüycüklerle kaplı olan yaprakları canlı üzerine konduğu anda hızla kapanır. Yakalanan hayvanın kurtulmak için yaptığı her hamlede bitki daha çok sindirim  sıvısı  salgılar ve canlı sonunda boğularak ve ezilerek ölür. Bir kaç gün süren sindirilme işleminden sonra sindirilemeyen sert kısımlar dışarı atılır. 
   
         Diğer bir etobur bitki ise '' Güneş Gülü''( Drosera)dür. Bu bitkilerin çoğu Avustralya'da yaşar.  Bitkinin yaprakları ip, küre şeklinde veya yuvarlaktır. Yaprakların ucundaki dokunaçlardan nektar, yapışkan madde ve sindirim enzimleri salgılanır. Kelebekler, sinekler veya teyyare böcekleri yapraklara konduğunda bu salgı sayesinde yapışıp kalırlar. Böcekler kaçmak için çırpındıkça daha fazla dokunaç böceğin üzerine kıvrılır ve canlıyı nektara gömer. Boğulan böcek yavaş yavaş sindirilmeye başlanır.


Güneş gülü ( Drosera)
     Mükemmel tuzak mekanizmasıyla donatılmış bitkilerden biri de Torbaotu' ( Utricularia)'dur. Kökleri olmayan ve suda yüzen bitki, balıklar gibi küçük su canlılarıyla beslenir. Saplarında bulunan küçük keseciklere dokunan canlı bitkiyi uyarır ve bu kesecikler büyük bir hızla açılarak su ile beraber canlıyı içine hapseder. Salgıbezleri harekete geçerek av sindirilir.
  
Suibrikleri (Nepenthes)
  
           
Torbaotu (Utricularia)






  

                                                                              Suibrikleri   Nepenthes) olarak bilinen etoburlar ise hareket etmeden avlarının ayaklarına gelmesini bekler. Bu bitkinin yaprakları birleşerek uzunluğu 35 ile 50 cm arasında  ibrik biçiminde bir yapı oluşturur. İçinde 1 litreye yakın svı biriken ibriğin ağzı içe doğru kıvrık, üstü de kaygan maddeyle kaplıdır. Parlak yeşil üstüne kırmızı benekli olan ibriğin canlı renleri ve içindeki balözünün kokusu böcekleri çeker. İbriğin dudağına konan canlı kaygan yüzeyde tutanamayarak ibriğin içindeki sıvıya düşerek boğulur, sıvı sayesinde bitki böceği sindirir.

     

Hiç yorum yok: