30 Mayıs 2014 Cuma

ZAMBAK ( LİLİUM)

ÇİÇEĞİ AYRI KOKUSU AYRI GÜZEL MİS ZAMBAK





    Soğanlı bir çiçeğim. Liliaceae ( zambakgiller)  familyasındanım ve yaklaşık 110 türüm var. Soğanlarım, sarımsak dişleri gibi çok ince dişler bütününden oluşur. Bazı türlerim ilkbaharda bazı türlerim  sonbaharda yapraklanır.  Bir soğanımdan bir çiçek sapı çıkarırım. 

   
     Sarı, kırmızı, beyaz, benekli beneksiz  renklerim var.  Beyaz renklerim çok güzel kokar. Casa Blanca oriantel cinsim saksıda yetiştirmeye uygundur. Diğer beyaz renkli cinsim ise mis zambak (Lilium candidum ) olarak bilinir. Dikerken soğanlarımın çok derine gömülmemesi gerekir. Uç kısmının 3 santim toprağın altında olması yeterli olur. Anavatanım Anadolu ve Balkanlar'dır.
Kırmızı zambak zerafeti
           


     Soğanlarımı alanların bekletmeden hemen dikmesi gerekir. Toprak yönünden çok kaprisli değilimdir. Orta verimlilikte bir bahçe toprağı benim için yeterli olur. İlkbaharda çevremin çapalanması ve üst yüzeyin doğal gübreyle karıştırılması gerekir. Toprağım kurudukça bol sulanmalıdır. Sonbahara doğru çoğaltılırım. soğanlarım önce sökülür, ardından büyük ve güçlü olanlar özel yerlerine, diğerleri de gelişip bir sonraki yıl açmaları için ayrı yere dikilir.
    



   

Hiç yorum yok: