17 Mayıs 2014 Cumartesi

SARAY ÇİÇEĞİ HASEKİ KÜPESİ-COLUMBİNE AQUİLEGİA

SARAYDAN BAHÇELERE

 
 
Pembe rengi çok hoş görünüyor
    Bahçe severlerin en gözde çiçekleri arasında yer alır. Eski saray çiçeklerinden olan haseki küpesi çok gösterişli bir çiçek. İlk tanınan cinsinin çiçekleri bir zamanlar Osmanlı jet sosyetesinde moda olan küpelere benzediği için adına haseki küpesi denmiş. Yere doğru bakan çiçekleri çok zarif ve narin görünüyor. Aslında ince uzun sapları,  üzerindeki  çiçekleri kolayca taşıyacak kadar güçlü. Çiçekleri de uzun süre açık olarak kalıyor. Gerek saplar gerekse çiçekler yağmura rüzgara karşı bana mısın demiyor. İlkbahar ortası yaz başı gibi açmaya başlar.  Mavi, beyaz, kırmızı, sarı renkleri var. Orta Avrupa,  Kuzey Amerika ve Asya'da yaygın olarak bulunuyor.  Dayanıklı, otsu, 2 yıllık ya da çok yıllık. Güneşli ve yarı gölge yerleri seviyor, kışa dayanıklı. İstanbul, en sevdiği doğal iklim şartlarına sahip. Bu yönden kendimi çok şanslı buluyorum :)                               

   
   Bende ilk zamanlar sadece mavi rengi vardı. Daha sonra seradan farklı bir kaç rengini daha edindim. Arkadaşım da  yeni tohumlar verdi. Sanırım bu gidişle güzel bir haseki küpesi köşem olacak bahçede.
Mart ayında ekilen tohumlarım fideye döndü

   Bakımı, yetiştirilmesi çok kolay. Kökten ayırma, yan sürgünlerden çoğaltma ve  tohumla ürüyor. Tohumdan üretildiği zaman ikinci yıl çiçek açıyor. Eğer farklı renkleri bir arada yetiştirilirse polenleri kolayca birbirine bulaşıyor ve böylece yeni melezler oluşuyor. Haseki küpesi kesme çiçekçilikte önemli bir yere sahip.      



Hiç yorum yok: