24 Mayıs 2014 Cumartesi

BREZİLYA ÜZÜM AĞACI (JABUTİCABA-MYRCİARİA CAULİFLORA)


GÖVDESİ MEYVE VEREN AĞAÇ

                                                  
                         

Üzüm ağacı iki senede bir meyve veriyor
      Bizim bildiğimiz meyveler ağaçların dallarında  olur değil mi ? Bu ağaç görenleri şaşkınlığa uğratıyor çünkü  meyveleri gövdede yetişiyor. Uzaktan bakıldığında sanki ağacın gövdesi böcek istilasına uğramış gibi duruyor ( kötü bir benzetme oldu biliyorum ama ne yapayım ilk anda bende  öyle bir intiba uyandırdı ) ama  onlar sulu mu sulu tatlı meyvelermiş. Ben de henüz tatmadım ama görenler, yiyenler öyle diyor.
      
Ağacın meyveleri sulu ve tatlı
   










   Efendim bu ağaç öyle her yerde yetişmiyor. İlla ağaçtan meyve toplayıp yemek istiyorsanız, bir zahmet Güney Amerika'ya kadar gideceksiniz:) Paraguay, Arjantin ve Brezilya'da bol miktarda bulunuyormuş. Taze yemesek de olur diyorsanız, reçeli, marmelatı , meyve suyu, likörü, şarap ve sirkesi de yapılıyormuş. 
    
     



















   Jabuticaba aşılanırsa 5 yılda meyve vermeye başlıyor, aşılanmazsa  20 yıl kadar beklemek gerekiyor. İki senede bir meyve veriyor , dünyada gövdesinden meyve veren tek ağaç. Bizim üzümlerimize benzeyen meyveleri oldukça da değerli. Çok güçlü antioksidan olduğu belirtiliyor,  gövdesinden yapılan çay astıma iyi geliyor. Kızılderililer arasında çok popülermiş, fazla demir içerdiği için özellikle kızılderili hamile kadınlar, bol bol meyvenin suyunu içiyormuş. 


      

Hiç yorum yok: