TAZE BAKLA( LUPİNUS ALBUS)
Bahçem olduğundan beri ilk kez bakla ektim ve şimdiye kadar neden bu konuyu ihmal ettim diye pişmanlık duydum. Şubat tatilinde Çandarlı'ya gittiğimde annemin ablamın baklaları çoktan büyümüştü bile. Ablam tohumları komşusunun verdiğini, ekmek istersem elinde kalanları bana verebileceğini söyledi. İstemez miyim :) Hem de geleneksel tohumlar, arayıp ta
bulamadığım bir şey.
Tohumlarla İstanbul'a geldim Ama yağmurdan baş göz açılmıyordu , neyse geç te olsa ektim. Büyüdüler ve çok ta bakla döktüler nasıl bir lezzet anlatamam. Öyle körpeler ki, ben kabuklarını açıp çerez gibi yiyiyorum. Evdekiler iç baklalı enginar olarak yemeyi tercih ediyor. Bu lezzetli sebzenin faydalarına da bir göz atalım isterim;
Öncelikle vitamin ve protein açısından çok zengin. İçinde B1, B2, B6, ve K vitaminleri var. Magnezyum, demir, kalsiyum, ve potasyum açısından da çok zengin. Kan şekerini düşürdüğü, kemikleri güçlendirdiği, hazmı kolaylaştırdığı, idrar yollarını temizlediği belirtiliyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder