28 Mart 2015 Cumartesi

ÜÇ BİN YILDA AÇAN ÇİÇEK

MUTLULUĞUN SEMBOLÜ UDUMBARA



Udumbara 3 bin yılda bir çiçek açıyor
  Kendinizi şanslı bulanlardan mısınız ? Mesela bir gün bir bakıyorsunuz çamaşır makinenizin altında çok  değerli bir çiçek var. Ya da tamir için sökülen şofbenin üzerinde veya bir doğa gezisinde karşınıza çıkıveriyor. Tabi şansın yanında biraz da bilgi sahibi olmak gerekiyor değil mi ? Yoksa mazallah o kadar değerli çiçek ot diye sökülüp atılıverir. Ondan sonra dizlerini döv dur :)

    Bu nadir bulunan çiçeğin adı udumbara. Dünyada sadece 15 tane  var ve tam  3 bin yılda bir açıyor. Avatar filmini seyredenler bu çiçeğe bilir. Filmde udumbara mutluluğu bulanların üzerine bir figür olarak kullanılıyordu. Bulunma hikayelerine geçmeden önce çiçek hakkında biraz bilgi vereyim: Avatar filminde mutluluğun sembolü olarak gösterilen Udumbara Asya falcılık kültüründe kehanete işaret ediyor ve çok nadir olayların sembolu olarak görülüyor.  Budistlerin inandığı bir efsaneye göre Youtan Poluo olarak biliniyor. En eski Hint bölgesinin dili olan Sanskritçe'deki anlamı'' Cennetten gelen hayır çiçeği''.  Budist okulu Therava'da ve budizmin üç ana kolundan biri olan Mahaya'nın Lotus
Sutra metninde söz ediliyor. Ortaya çıktığı zamanlarda ise bir kralın doğacağına inanılıyor. Ağaçların dallarında parazit olarak yetişen Udumbaranın boyu ancak  bir kaç milimetre. Dolayısıyla  normal şartlarda tespit etmek çok zor.
Çiçeğin büyüklüğü sadece 1 milimetre

   Udumbara Çin'de şans eseri bulundu. MiaoWei adlı 5 o yaşındaki kadın çamaşır makinesinin altında bulmuş çiçeği. Önce kurtçukların bıraktığı yumurtalar sanmış. Çünkü 1 milimetre çapındaki çiçek gerçekten yan yana dizilmiş yumurtalara benziyormuş. Ama Wei daha sonra tam bir görsel şölen yaşamış. Udumbara kökleri kendisini bulan kadını ödüllendirmek istercesine tam 18 farklı çiçek açmış ve görenleri şaşkına çevirmiş. Yaşanan mutluluğu düşünebiliyor musunuz !  
Udumbaranın çiçekler yayana dizilmiş yumurtalar gibi

  

  İşin enteresan yanı ülkemizde de iki kişi bu çiçeği bulduğunu söylüyor.  Birisi ilkokul öğretmeni Mustafa Canbay. Elazığ'ın Baskıl ilçesindeki Kuşsarayı kırsalında fotoğraf çekerken farketmiş Udumbarayı. Kekik dalında çiçeği görünce önce büyük bir şaşkınlık yaşamış. Daha önceden bilgi sahibi olduğu için de hemen  fotoğrafını çekmeye başlamış. 
Udumbara Avatar filminde mutluluğun sembolüolarak gösteriliyor

     Çiçeği bulan bir diğer kişi de Zonguldak'a bağlı Kozlu beldesinde yaşayan Hüseyin Aksu ismindeki lise öğrencisi.  Avatar filminden tanıdığı çiçeği tamir için sökülen şofbenin üzerinde bulmuş. Fotoğrafını çekerek üyesi olduğu bir çiçek grubuyla paylaşmış ve incelemeler sonucu çiçeğin Udumbara olduğu belirlenerek koruma altına alınmış. 
    Böyle güzelliklerin benim ve bu yazıyı okuyan herkesin başına gelmesini dileyerek yazıma son noktayı koyuyorum :).

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Bunların kılkanat ailesine ait bir böceğin yumurtası olduğu açıklandı.
https://www.haberturk.com/yasam/haber/1615539-3-bin-yilda-bir-acan-udumbara-cicegi-bu-defa-iznik-te-erigin-uzerinde-goruntulendi