2 Nisan 2015 Perşembe

KAMELYA ( CAMELİA JAPONİCA )

KIŞI ISITAN GÜZEL


kamelyanın kırmızı, pembe ve beyaz renkleri var


    Bahçemizdeki kamelyayı evimize taşındığımızda dikmiştik. O zamanlar küçücük bir fideydi.  Zamanla kocaman bir ağaca dönüştü. Budamaya kıyamadığım için her tarafa dal budak saldı ve şekli bozuldu açıkçası. Eşim yanından her geçtiğinde budanmasını söylediği için geçici olarak yayılan dalları ana gövdeye bağladım ama bu yıl gerçekten budanması gerekiyor. Kesinlikle herkese tavsiye edebileceğim çok güzel bir çiçek.  

   Tabi bahçede daha bir canlı ve güzel oluyor ama büyükçe bir saksıda balkonda da yetiştirilebilir. Şubattan itibaren tomurcuklarını göstermeye başlıyor. Mart ayının soğuk ve ara sıra da olsa karlı günlerinde güle benzeyen harukulade  çiçekleriyle bahçenin kraliçesi oluyor. Katlı yalınkat ve değişik renklerde 2000'den faszla tüyrüvar. Bizim kamelyamız kırmızı ve katlı.  Bir ara pembesinin de almıştım ama yerini sevemedi herhalde kurudu. 


   
Kamelyanın çiçekleri katmerli güle benziyor.

          Her mevsim yeşil kaldığı için çiçekli olmadığı zamanlarda da çok güzel bir görüntüsü oluyor. Anavatanı Çin, Japonya ve Kore. Çin ve Japonya'da binlerce yıldan beri süs bitkisi olarak bilinen kamelyayla  Avrupalılar 1692 yılında tanışmış.                                                                                                            Doğrudan güneş ışığından hoşlanmıyor. Rüzgar almayan yarı gölge yerler kamelya için ideal. Biz de eve yakın bir yere dikmiştik. Sanırım hem kuytuda kaldığı hem de aşırı güneş ışınlarından korunduğu için yerini çok sevdi. İklim de serin olmalı. 

      
     Çok sıcak da, çok soğuk da ona göre değil.  Asitli toprağı seviyor. İlkbaharda potasyum ve demir bazlı gübre verilmeli. Aşırı sudan hoşlanmıyor.oprağı nemini kaybettikçe sulanmalıdır. 

    Budanması çiçekleri geçtikten sonra yapılmalı. Çoğaltılması çelik, tohum ve aşıyla oluyor. 

5 yorum:

Fatma Dündar dedi ki...

Kamelyan yerini çok sevmiş. Kamelya çok sevdiğim bir çiçek ama İzmir sıcağına dayanmıyor.

Emine Anayurt Demirel dedi ki...

Evet, çok sıcak sevmiyormuş. Bizim bahçede sabah ve akşam güneşi alıyor. Ekstra bir bakım da görmüyor.

azbukabotanica dedi ki...

Exellent!)))) I wrote about camellias too in my blog, If you agree with the link http://azbukabotanica.blogspot.com/2015/03/15_31.html

Emine Anayurt Demirel dedi ki...

Thank you. Really it is beautiful flower. I read your article about it. Article and photos are beautiful. Thank you for information.

Unknown dedi ki...

Benn ekdim 1sene sonra çiçekledi