21 Eylül 2014 Pazar

VİŞNE ÜSTÜ KATEDRAL ÇANI (COBEAEA SCANDENS, CATHEDRAL BELL )

   

 ÇAN SARMAŞIĞI




Çiçeklerin çapı 7.5 cantim civarında

     Mutfak penceremizin önünde vişne ağacımız vardı. Dalları pencerenin önüne kadar geliyordu. Baharın geldiğini  onun bembeyaz çiçekleri haber verirdi bana.  Öyle güzel ve öyle çok çiçek açardı ki bakmaya doyamazdım. İri iri çok lezzetli  vişneleri olurdu. Sonra bir yıl bir dalı kurudu, ertesi yıl da maalesef bütün ağaç. Çok üzüldüm, ağacı kökünden kestirmeye kıyamadım. Elimde de bir paket katedral çanı tohumu vardı. Baharda vişne ağacının dibine tohumları ektim. İlk yıl sarmaşık büyüdü ama kurumuş dalları tam sarmadı. Ancak bir sonraki yıl tam coştu. Ağacın her yerini sardı ve sürekli çok güzel çiçekler açıyor. Ağacı kestirmeyip bu güzel sarmaşığa ev yapmakla ne iyi etmişim.
Çan sarmaşığı yaz başından sonbahara kadar açıyor

Çiçeği önce açık renk olup sonra koyulaşıyor
   
    Gerçekten çan sarmaşığının çiçekleri çok güzel ve zarif.  Bizim bahçedekinin rengi mor. Beyaz rengi de var. İlk açarken önce yeşilimsi oluyor sonra açık mor pembe arası bir renge bürünüyor en son mor oluyor. Anayurdu Meksika olan bu hoş çiçek alevçiçeğigiller familyasından. Soğuk bölgelerde tek yıllıkken, ılıman iklimlerde çok yıllık. Yaz başından sonbahara kadar sürekli çiçek açıyor. Bizim bahçedeki sarmaşığın üzerinde bir ara çok çiçek vardı ancak artık sonbahara girdiğimiz için azaldı ama 
hala hiç çiçeksiz kalmıyor. Çiçeklerinin çapı yaklaşık 7.5 santim civarında. 8-10 metreye kadar büyüyen sarmaşık kışın da yapraklarını dökmüyor. 

    Bol güneşli ve sıcak ortamlar tam ona göre. Organik besin açısından zengin, drenajlı toprakları seviyor. Aşırı gübreleme yapılırsa yaprakları gelişiyor ancak çiçeklenme azalıyor. Düzenli sulanması gerekiyor.  Biz evi aldıktan sonra tadilat yaparken vişne ağacı veranda yapılan bölümde kalmıştı. Veranda özellikle yazın 
sürekli yıkandığından sarmaşığı ayrıca sulamaya gerek kalmıyor. 

Çiçeğin her halini birarada görmrk mümkün oluyor
  


Üretilmesi tohum ve çelikle oluyor. Tohumlarının ekmeden önce iki saat suda bekletilmesi çimlenmesini hızlandırıyor. Tohumlar mart başından mayıs sonuna kadar ekilebilir. Çimlendikten sonra da esas yerine alınır.  Çelikle çoğaltma da  kışı geçirmiş dallarından ilkbahardan ağustos ayına kadar alınan çeliklerle yapılıyor.

Katedral çanı 8-10 metreye kadar büyüyor
     
Çiçeğinin tomurcağı ayrı, açmış hali,i ayrı güzel

Hiç yorum yok: