18 Eylül 2014 Perşembe

KAHKAHA ÇİÇEĞİ ( CLERODENDRUM THOMSONİAE )

   GÜNEŞE KÜSEN GÜZEL ; KAHKAHA ÇİÇEĞİ




Kahkaha çiçeği sarılıcı bir bitkidir

    Bahçenizin ya da balkonunuzun yaz sonundan sonbahar ortasına kadar mor ya da pembe çiçeklerle bezenmesini istiyorsanız kahkaha çiçeğine yer açın.  Öyle her sene dikmenize de gerek yok. Dökülen tohumlarıyla zaten   kendiliğinden ilkbaharda kafasını topraktan çıkarıveriyor ve hayata merhaba diyor. Güzel çiçekleriyle etrafı renklendiriyor.

Pembeden mora çok güzel çiçeklere sahip
   Diğer adları da sabah sefası ve gündüz sefası. Sabah açan çiçekleri. kuşluk vakti  kapanıyor. Kalp şeklindeki yaprakları da ayrı güzel. 
   
     Anavatanı Meksika.  Ancak dünyanın her yerinde doğal olarak kendiliğinden yetişiyor.  Sarılıcı bir bitki. Özellikle  kurumuş olan ağaçları renklendirmek istiyorsak ya da kapatmak istediğimiz kötü bir görüntü varsa bir iki tohumda işlem tamamdır. O yaz bu bölgeler  mor ve pembe huni  şeklindeki çiçeklerle renkleniverir.    Ben palmiyenin dibine atmıştım tohumları. Sürekli tohumları dökülüyor ve bir sonraki sene çoğalarak çıkıyorlar. Hatta artık diğer çiçeklere zarar verenleri söküp atmak zorunda kalıyorum. Beyaz renkli olanları da bahçede duvar diplerinde  kendiliğinden çıkıyor.

Kahkaha çiçeği sabah açıyor, kuşluk vakti kapanıyor

       Çitsarmaşığıgiller familyasından olan bitkinin 250 den fazla türü bulunuyor.  Akdeniz kıyıları başta olmak üzere ülkemizde doğal olarak yetişiyor. Genelde güneşli ve yarı gölge yerleri seviyor.  Her toprağa uyumlu. Ama humuslu ve besleyici topraklarda daha gösterişli oluyor. 
      
  Düzenli sulama da istemiyor sadece sıcak havalarda susuz bırakılmaması gerekir. Özellikle salyangozların çok sevdiği bir bitki. Bu konu tecrübelerimle sabit. Zavallı çiçeğin yapraklarını delik deşik ediyorlar. Ama çok hızlı büyüdüğünden  hepsini yiyemiyorlar da kalp biçimli yapraklar güzelliklerini sergileyebiliyor. 
Resim yazısı ekle


   Beyaz sarmaşık resmini internetten aldım. Aslında bizim duvar dibinde de çıkıyordu. Resim çekmek için aradım ama bulamadım. Çandarlı'da pazarda sarmaşık filizi olarak satılıyordu. Basura iyi geliyormuş, hazımsızlığı da gideriyormuş. Satılan sarmaşık sanırım doğal olarak yetişen beyaz sarmaşık. 

 







































































Hiç yorum yok: