ASİL SARMAŞIK KLEMATİS
Klematisin pembeden eflatuna beyaza çok güzel renkleri var |
İnsanı hayran bırakan iri iri çiçekleri var. Hele de renkleri... pembeden maviye, beyazdan mora, ebruliye her rengi ayrı güzel . Katmerlisi de var yalınkatı da. Yalnız genel olarak çiçekler kokusuz. İçlerinde Armandii cinsi klematisin çiçekleri kokulu. Bizim bahçede de mavi ve pembe olmak üzere iki renk , kokusuz klematis var. Bana bu sarmaşıkta en ilginç gelen ise kışın tamamen kuruyan dallarından baharla beraber hayat fışkırması. Sanırsın ki artık o dallar asla canlanmaz. Ama zamanı gelince o incecik kuru dallardan filizler çıkmaya başlıyor ve kısa sürede bütün dallar yemyeşil oluyor.
Klematis güneşi çok seviyor |
Dalları ve çiçekleri güneşi çok seviyor ama kökünün gölgede olması gerekiyor. Eğer kökü güneş alırsa kuruma tehlikesi yaşayabilir. Kuru ve sıcak havalarda düzenli sulanması gerekiyor. Nemli ve drenajlı topraklardan hoşlanıyor. Saksıda yetiştirecekler için küçük bir tüyo: Metal saksı kullanmak bitkinin köklerine zarar veriyor toprak veya plastik saksı en uygunu.
Klematisin ülkemizde yabani olarak yetişen 5 türü bulunuyor. Bu türlerin çiçekleri daha cılız. Erzincan ve Tekirdağ yakınlarında ormanlarda bu klematis cinsleriyle karşılaşmak mümkün. Genel olarak yaban sarmaşığı, Ak asma, Peçek, Yakmuk ya da köpek tutağı gibi isimlerle anılıyor.
Klematis bir kaç cinsi dışında kokusuz bir çiçek |
Çoğaltılması tohum ya da çeliklerle oluyor. Haziranda olgunlaşmış bir dal tepesi kesilerek 8 cm bırakılır. Bu dalın mayısta çıkmış olması gerekiyor. Üzerinde iki yaprak bırakılan dal toprağa dikilir. Bir diğer yöntem de toprağa yakın bir dal herhangi bir yerinden toprağa gömülür ve üzerine taş konur. Mayıstan yaz ortasına kadar yapılabilecek bu yöntemde dal köklendikten sonra esas yerine dikilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder