3 Temmuz 2015 Cuma

ORTANCA- HYDRANGEA MACROPHYLLA

   GÖLGELERİN SULTANI

Komşumun hediye demeti
    Geçen akşam komşum elinde bir demet ortancayla çıkageldi. Nasıl güzel çiçekler anlatamam. Kocaman kocaman açmışlar.  Lale hanım yan eve kiracı olarak geçen yıl taşındı. Rahmetli hacı annemizin evine. Hacı anne ve eşi Sitenin  ilk sakinlerindenmiş.  Ortancaları da yaklaşık 30 senelik vardır.  3.5 yıl yıl önce kaybettik onu.  Yokluğunu hep hissederim. Çat kapı gidilebilen komşumdu. Tabi ki hala güzel komşuluklar var ama böyle ''ben geldim'' diyerek gidilebilen samimi komşuluklar maalesef azaldı artık.
Ortanca bahçeye ayrı bir güzellik katıyor
      Yazılarımda genellikle kendi bahçemdeki çiçeklerin fotoğraflarını kullanmayı seviyorum. Ama bu sefer komşumun ortancaların fotoğrafladım. Yani selam verdi borçlu çıktı. Öyle güzel ve coşkulu açmışlar ki insan bakmaya doyamıyor. Benim bahçemdekiler de açıyordu ama sanırım fil bahri ve diğer çalıların fazla gölgesinde kaldıklarından iki yıldır açmıyorlar. Bu sene onlarla ciddi olarak ilgilenmek gerekiyor.  


Ortanca çiçek içinde çiçekten oluşuyor
 Bu güzel çiçeğin anavatanı Japonya. ı metreyle 3 metre arasında boylanıyor. Pembe beyaz ve mavi çiçeklerini hazirandan eylül ayına kadar sergiliyor. 30 kadar türü var. Duvar kenarları ve ağaç altları ortancanın en sevdiği yerler.  Sulanma konusu önemli. Özellikle sıcak ve kuru havalarda sık sulanması gerekiyor.

     En sağlıklı budama ilkbaharda yapılır. Özellikle soğuk bölgelerde sonbaharda yapılacak olan budama kışın bitkinin donmasına sebep olur.  Dallar 15.20 cm bırakılacak şekilde budanmalıdır. Kışları sert geçen yerlerde ortancaları saksılarda yetiştirip kışın koruma altına almak 
daha doğru olur. Solan çiçekler hemen kesilirse hem daha çok açar hem de daha kaliteli yeni tomurcuklar verir. Eğer ortancamızın  kocaman çiçekler açmasını istiyorsak dallarını seyreltmeliyiz.
Ortancanın mavi tonu ayrı bir güzel

   Ortancalara istediğimiz rengi vermek elimizde aslında.  Mavi renkler  için toprağına aliminyum sülfat katılması gerekiyor. Çivit eritilmiş suyla sulamak da etkili bir yol.  Ya da fide elenmiş toprak, kum, yaprak çürükleri, gazete parçaları, yanmış büyükbaş hayvan gübresi harmanlanmış toprağa dikildiğinde ortancamız bizi harika mor ve mavi tonlardaki çiçekleriyle ödüllendirecektir. Kırmızı ve pembe tonlar içinse  sirke ilave edilmiş su yeterli olur.

  Ortancayı farklı şekillerde çoğaltmamız mümkün.  Nisandan Ağustos ayına kadar tepe çeliği ile üretilebilir. Bunun için çiçeksiz taze dallardan 15-20 cm uzunluğunda tepe çeliği alınır, en alt yapraklar  kopartılarak 3 cm derine gömülür. Kök çelikle üretim ise bitki ocak başında uykudayken gerçekleştirilir. En kolay çoğaltma ise ağustostan eylül ayına kadar olan sürede yapılır. Yıl içinde gelişen en güçlü dal 15 cm uzunluğunda kesilir. Dörtte üçü toprak altında kalacak şekilde biraz eğik olarak dikilir.  Kökten ayırma ise kasım sonundan itibaren  dipten çıkan yeterince köklenmiş sürgünlerle olur. 

Hiç yorum yok: