27 Haziran 2015 Cumartesi

AFRİKA MENEKŞESİ-SAİNT PAULİA İONANTHA


ZAHMETSİZ ÇİÇEK AFRİKA MENEKŞESİ




  
Afrika menekşesinin ebruli renkleri çok gözalıcı
 
 Afrika menekşesi dendiğinde ablamın kızı Nilgün'ün  menekşelerinin üzerine başkasını tanımam. Nasıl bir coşkudur anlatamam. Her yerden yavru verirler, saksılarından taşarlar. Artık elden midir, evden midir bilemem çılgın gibi büyür coşarlar. Söylediğine göre vitamin bile vermiyormuş, sadece normal bakımını yapıyor. Benimkiler de fena değil ama üretimini ancak  yapraktan köklendirerek yapabiliyorum yani öyle deliler gibi yavru falan verdikleri yok :))).

Afrika menekşesi aydınlık ortamları seviyor

    Afrika menekşesine neredeyse her evde rastlamak mümkün. Sanırım hem çok seviliyor hem de yetiştirmesi ve bakımı kolay olduğundan tercih ediliyor. Gerçekten de harika  renkleri var.  Maviden mora, pembeden eflatuna değişik tonlar. Ebruliler de ayrı güzel. katmerli, yalınkat, hatta kenarları dantel gibi olanlarını bile görmek mümkün.
Yetiştirilmesi kolay bir çiçek

  Bu güzel ve alımlı çiçeğin anavatanı Doğu Afrika. İsmini de bulan kişiden almış. 1890 yılında Baron Walter Von Saint Paul tarafından keşfedilmiş. Aydınlık ortamları seviyor ama doğrudan güneş almaması gerekiyor.  22-25 dereceler arasında bir ortam sağlandığında güzel çiçekleriyle ödüllendiriyor bizleri. Suyunun da yumuşak olması gerekiyor. Yapraklarına su değmesinden de hiç mi hiç hoşlanmıyor. İlkbahar ve yaz aylarında az miktarda besin takviyesi yapılması onu mutlu ediyor. Çok az asitli ya da nötr topraklar onun için ideal.
Afrika menekşesinin yaprakları ayrı çiçekleri ayrı güzel
     Afrika menekşesi aslında ulaşılabilir bir çiçek, çok yerde karşımıza çıkıyor fiyat olarak da genelde uygun.  Ancak bana göre  çiçeği üretmek çok zevkli. Şöyle gelişimini tamamlamış orta büyüklükte bir yaprağı dibinden kesip  suya koyuyorum. Onun köklenmesini izlemek gerçekten çok keyifli oluyor.  Tabi su dışında perlit, torf ya da kum içinde de köklendirmek mümkün.  
Sularken  çiçeğin yapraklarına su  değdirmemek  gerekiyor

     Afrika menekşenizin daha güzel olması ve de açması için bir kaç tüyo vererek yazımı bitireyim.  Ayda bir alttan üç yaprak alınması, yeni yapraklar oluşmasını sağlar. Nemli ortamları sever. Dolayısıyla mutfağınız müsaitse bu güzelliğe yer açabilirsiniz. Çiçeklenme için ışığın yeterli olması önemli. Saksının da küçük olması gerekiyor. Kuru ve soğuk hava, sık saksı değiştirmek ya da hiç değiştirmemek, yerinin değişmesi, orta ısıdaki suyla sulamamak açmayı engelleyen faktörler.

    

Hiç yorum yok: