27 Şubat 2015 Cuma

GUARANA-PAVİLİNİA CUPANA

ZAYIFLATAN VE  ENERJİ VEREN MEYVE   

 THİS FRUİT GİVES ENERGY AND MAKES YOU LOSE A WEİGHT







Guara geleneksel tıpta kullanılıyor
     Kırmızı, parlak  küçücük tanecikler.  Ama  onlar  öyle göründükleri gibi masum değiller. Çok yüksek dozda kafein içeriyorlar. Görünüşleri de çok enteresan. Kırmızı kabuklarının içinde gözbebeğine benzer, ortasında siyah çıkıntısı bulunan beyaz bir çekirdek bulunuyor. Bundan dolayı Mawe yerlileri, Guarana'ya '' Ormanın gözü'' adını takmışlar.

   Sabunağacıgillerden (Sapindaceae)  olan guarana tropik bir bitki ve Amazonda yetişiyor. Bu kırmızı küçük taneciklerin marifetleri çok büyük.  Güney Amerika ve bir çok ülkede zayıflama ürünlerinde, enerji takviyelerinde alkolsüz içeceklerde, enerji içeceklerinde  kullanılıyor. Son yapılan çalışmalarda Guarananın iştahı azalttığı, belirli kanser türlerini önlediği, enerjiyi arttırdığı ve beyni canlandırdığı tespit edilmiş. Meyve kafein içerdiği için sinir sistemini uyarıyor, iştahı bastırıyor, zihinsel ve fiziksel yorgunluğu azaltıyor. 


Guarana tohumu göze benziyor
   Guarana bitkisel ilaç olarak da çok önemli bir yere sahip. Güney Amerika yerlileri bir çok hastalığı iyileştirmek için  geleneksel tıpta bu meyveyi kullanıyorlar. Meyve toz haline getirilip suda eritilerek  ya da taneleri çiğnenerek tüketiliyor. Önceden de belirttiğim gibi çok yüksek dozda kafein içeriyor. 100 gramında 4.5 gramdan fazla kafein bulunuyor.


Guarana diyet programlarının baştacı

  Guarana diyet piyasasında da oldukça popüler. Özellikle vücudun yağlı bölgelerinde bulunan yağları enerjiye dönüştürüyor ve böylece bölgesel kilo vermeyi kolaylaştırıyor.    
Guarananın faydalarını şöyle sıralamak mümkün

-Açlık hissini azaltıyor,yağ yakımını hızlandırıp kilo kaybını kolaylaştırıyor.
-Obezite tedavilerinde kullanılıyor.
-Fiziksel ve ruhsal yorgunluklarla da mücadele ettiği için özellikle diyet programlarında yardımcı oluyor.
-İshal tedavisinde kullanılıyor
-Antioksidan ve antibakterial özelliklere sahip bir bitki.   


  Tabi ki faydaları yanında yan etkileri de olan bir meyve. Öncelikle uzun süre alınmaması gerekiyor. Ayrıca kafeine duyarlı kişiler bu meyveyi tüketmemeli.  Doğurganlığı azalttığı da belirtilen yan etkilerden biri.Diyabet, yüksek tansiyon, epilepsi, aşırı aktif troit, ankisiyete,uykusuzluk,böbrek ve kalp rahatsızlığı olanların da guaranayı ve meyveyi içeren ürünleri dikkatli kullanmaları tavsiye ediliyor.   
     

Hiç yorum yok: