4 Ocak 2015 Pazar

ŞİFA KAYNAĞI NAR- PUNİCA GRANATUM -POMEGRANATE

DİNLERİN KUTSAL MEYVESİ NAR-PUNİCA GRANATUM

POMEGRANATE

    Nar çok eski zamanlardan beri üretkenliğin, doğurganlığın sembolü olmuştur. Farklı dinlerde kutsal olarak kabul edilmiştir.  Meyvesinin şekli ve çok sayıdaki tohumuyla kadınlığı,kadının üretkenliğini en güçlü şekilde temsil ettiğine inanılmıştır.

Nar çiçeklerinin seyrine doyum olmuyor
     
    Nar eski Yunan mitolojisinde Afrodit'in kutsalmeyvesi olarak karşımıza çıkar. Eski Mısırlılar ise narın dünyanın ilk meyvesi olduğuna inanırlardı. Bu kıymetli meyve farklı dinlerde de kutsal olarak kabul edilmiştir. Müslümanlıkta cennet meyvelerinden biri olarak bilinir. Bereketi ve verimliliği sembolize eder. Nar yiyen kişilerin kin, nefret ve düşmanlık gibi kötülüklerden uzak duracağına inanılır.  Yahudi inancında kral Süleyman'ın sarayının sütunlarını süslemiştir. Hristiyanlıkta da kilise resimlerinde Meryem Ana ve İsa ellerinde çatlamış nar tutarlar. Bu da  çekilen acıların ve yeniden doğuşun sembolüdür. Nar ve çiçeği İslam ve Budizm kültürlerinde değişik sanat alanlarında motif olarak karşımıza çıkar. 

Süs narının meyvesi 
    



      Çiçeğinden tanesine  zarından kabuğuna şifa dağıtan bir meyve nar.  Eski zamanlardan beri  bolluğun ve bereketin sembolü olan bu faydalı meyvenin anavatanı Kuzey Afrika, Akdeniz ülkeleri ve Batı Asya'dır. Dünya nar üretiminde Hindistan ilk sırada yer alıyor. Onu İran ve Türkiye izliyor.

     Antioksidanlar açısından çok zengin olan bu harika meyve kansere karşı vücudu koruyor, enfeksiyonlara karşı vücudun direncini arttırıyor. Bir bardak nar suyunun 10 bardal yeşil çaya, 4 bardak kızılcık suyuna eşit antioksidan içerdiği tespit edilmiş. Narda serbest radikallere karşı güçlü etkisi olan vitaminler, mineraller, enzimler ve antioksidanlar bulunuyor. Nardan tam olarak faydalanabilmek sadece taneleri değil, meyvenin tamamı kullanılmalı. Kabuğunda potasyum demir ve C vitamini, B1, B2 kalsiyum ve fosfor bulunuyor.  Nar kabuğu çay olarak tüketilebileceği gibi, öğütülerek salatalara konulabilir. Hindistan ve Arap ülkelerinde haşlanmış nar yaprakları yemek olarak tüketiliyor. Doğu ülkelerinde de narın tohumları mutfaklarda baharat olarak yerini alıyor. Nar binlece yıldır ilaç olarak da kullanılıyor.


Bahçedeki narlar olgunlaşmaya başladığında patlıyor

   Narın faydalarını da şöyle sıralayabiliriz:
   
-Bağışıklık sistemini güçlendirerek  vücudu hastalıklara karşı korur.
-Kalbi korur, çarpıntıya iyi gelir.
-Damar tıkanıklığını önler
-Tansiyonu düşürmede etkilidir
-Kan şekerini ve kolestrolü dengeler
-Yorgunluğu giderir
-Dişeti kanamalarını tedavi edici özelliği vardır, dişeti ve böbrek iltihaplarında fayda sağlar
-İdrar  söktürücü özelliği ile toksin atılımını sağlar.
- Enerji verici ve kan yapıcıdır
- Parazit düşmanıdır, bağırsaklardaki iyi bakterilerin artttırır
-Cildin pürüzsüz görünmesini sağlar
-Cilt ve prostat kanserine karşı koruyucudur
  Narın suyu içilir, şerbeti yapılır, pekmez ve reçel olarak da tüketilir.  
Nar tam bir şifa kaynağı

     Narın yararları bu kadarla da kalmıyor. Narı araştırırken ilginç bir bilgiye de rastladım. Nar ülkemizde boya yapımında da kullanılıyormuş. Çiçeğinden ve olgunlaşmamış meyvesinin kabuğundan parlak kırmızı renk elde ediliyor. Olgun meyve kabukları çok güzel bir sarı renge, kök kabukları da koyu bir siyah renge dönüşüyor işi bilenleri elinde.Bu siyah boya orta çağda mürekkep olarak kullanılıyormuş.  

     Çiçeğinden meyvesine, kökünden yaprağına faydalı nar. Bizim bahçede nar ağacımız var. Amcamın oğlu hediye etmişti. Boyuna bakmadan bol bol meyve veriyor. Sıkmalık  nar çıktı.. Ben de suyunu sıkıp kabuklarını kurutuyorum.  Bence bahçesi olanlar bir köşede bu harika meyveye yer açmalı.

       

Hiç yorum yok: