20 Ocak 2015 Salı

PANCAR TURŞUSU-PİCKLED BEETS

PANCAR-RED BEET( BETA VULGARİS)



  
  Kış mevsiminin harika sebzelerinden biri olan pancarın öyle çok faydaları var ki ! Turşu tarifini vermeden önce biraz bunlardan bahsetmek istiyorum.  Kansızlık çekenler, saçı dökülenler, sedef ve egzamayla başı dertte olanlar, güzel bir cilde sahip olmak isteyenler pancara mutfaklarının baş köşesinde yer ayırmalı. Faydaları bu kadarla da kalmıyor.






Pancarlar soyularak doğranır
-Kalbi koruyor
-Tansiyonu düşürüyor
-Hafızayı güçlendiriyor
-Rengini veren pigmentler sayesinde kanserden koruyor
-Kas ve sinir sinir fonksiyonları için faydalı
-Özellikle menopoz döneminde kemik erimesine karşı koruyor
-Karaciğeri koruyor
-Hazmı kolaylaştırıyor, kabızlığı gideriyor    


15  dakika kısık ateşte pişirilir 


   Ana vatanı Akdeniz olan bu harika sebzeye ne yazık ki ülkemizde gereken değer verilmiyor, çok tüketilmiyor. Mineral ve vitamin deposu pancarda A,B,C vitaminleri, fosfor,demir, magnezyum, çinko ve kalsiyum bulunuyor.  Kırmızı renginden dolayı güçlü bir antioksidan özelliğine sahip.
    
  

     Kırmızı pancar kaynatılıp suyu içildiğinde idrar söktürür. Araştırmalarda ı bardak kırmızı pancar suyunun , hipertansiyon hastalarının 24 saat boyunca tansiyonlarını düzenli tuttuğu tespit edilmiş. Pancar suyunun havuç veya elma gibi sebze ve meyve sularıyla seyreltilerek alınmasının daha faydalı olduğu belirtiliyor.
   
   
Turşu malzemeleri

   
     Kışları bol bol yaptığım ve severek yediğimiz pancar turşusunun tarifi şöyle:
1 kilo pancar ( 5-6 adet)
1 bardak sirke
ı çay kaşığı tuz
10 diş veya isteğe göre daha fazla sarımsak
3 defne yaprağı
5-6 karanfil
4-5 adet fesleğen yaprağı
4-5 adet tane karabiber


    
   

   
    Pancarlar soyulur, çok küçük olmayacak şekilde doğranır.  Üzerini bir parmak geçecek kadar suyla diri kalacak şekilde düşük ateşte 15 dakika pişirilir. Pişme süresine dikkat etmek gerekiyor. Eğer uzun tutulursa kanser önleyici antioksidanlar olan Betanin ve vulgaxanthin azalır.  Pancarlar haşlandıktan sonra kavanoza karanfil, sarımsak, fesleğen defne, karabiber, tuz ve sirke ilave ederek doldurulur. 3-4 gün sonra turşunuz yemeye hazır hale gelir.

Hiç yorum yok: