5 Kasım 2014 Çarşamba

AKŞAM SEFASI ( MİRABİLİS JALAPA)

RENGARENK ÇİÇEK AKŞAM SEFASI



Akşam sefasının her rengi ayrı güzel

     Akşam sefası dendiğinde aklıma hemen çocukluğumun hatıralarından  pembe renkli güzel çiçek gelir. Sonra da düşünceler beynimde oradan oraya zıplayarak dolaşmaya başlar.  Önce grandolu dediğimiz yaz boyuınca  serin serin  burada yaşadığımız geniş düzlük alan belirir hayalimde. 

      Hani bir çok yerde yaylalar vardır, yaz olunca buralara çıkılır. Bizim  yaylamız da  grandoluydu.  Hemen hemen her tarlanın bir kenarında en az iki odası olan evler bulunurdu. Havalar ısınmaya başlayınca Çandarlı'nın özellikle ada kısmı  grandoluya göç ederdi.  Yaz boyunca hayat burada tüm canlılığıyla devam ederken, Çandarlı'daki evler de sessizliğe bürünürdü. 
Akşam sefasının bir kökünde iki farklı renk  birarada  görülebiliyor

    Tabii  Çandarlı'ya  ara  ara  giderdik. Özellikle sinema için yollara düşerdik. O zamanlar yazlık sinemamız vardı ve bizler için çok önemliydi. Yıldızlar altında tahta sandalyelere kurulup Türkan Şoray'ı Filiz Akın'ı, İzzet Günay'ı  Ediz Hun'u seyretmek. Çok büyük keyif alırdık bundan. Tabi bahçeler yaz boyunca düzenli bakım görmediği için bahar ve kışın var olan canlılığını kaybederdi Ama bir çiçek vardı ki her kapıdan girişimizde bizi  coşku içinde karşılardı. Ona ne susuzluk ne yazın yakan güneşi bana mısın demezdi. Çeşmenin başında her akşam  pespembe çiçeklerle donanan ve bende her zaman apayrı bir yeri olan bu güzel çiçek akşam sefasıydı.  

Zahmetsiz güzel çiçek 

     Akşam sefasının benim çocukluğumdan hatırladığım renkleri pembe sarı gibi belli tonlardı . Günümüzde  artık o  kadar çok rengi var ki.  Beyazdan pembeye, sarıdan eflatuna, turuncuya bir dolu renk. Hata değişik tonlarda ebruli renkler. Çizgili renkleri bile var. Çiçekleri genellikle güneşli günlerde akşam üzeri açar, sabah güneşin ilk ışıklarıyla birlikte de kapanır. Ancak bulutlu günlerde gündüz de açmaya devam eder. Bazen tek kökte farklı renkleri görülür.  Çiçekleri hafif hoş kokuludur. Yaz ortasından sonbaharın ilk donlarına kadar rengarenk, birbirinden güzel çiçeklerini sergiler.
   
Ebruli rengin güzel bir örneği


   Anavatanı Amerika olan akşam sefası gecesefagiller familyasındandır.Çok yıllık bir bitkidir ve  yaklaşık 25 türü vardır. Aslında yetiştirilmesi kolay arsızdır. 1 metreye kadar boylanır ve zamanla çalı görünümünü alır. Tohum ve kökleriyle üretilir. Derin ve yumuşak toprakları sever. Köklerinin müshil ve solucan düşürücü etkisi vardır.

    

      

      

Hiç yorum yok: