12 Ekim 2014 Pazar

SİNAMEKİ ( SENA, CASSİA ANGUSTİFOLİA )

SİNDİRİM PROBLEMLERİNE SİNAMEKİ





Sinamekini sarı çiçekleri gözalıcı
    Baklagiller  familyasından olan sinameki 100-150 cm boyunda çalı görünümlü bir bitki türüdür. Sıcak ülkelerde 7-10 metreye kadar büyüyen türleri vardır. Hindistan'da, Mısır'da ve Arabistan'da yetişir. En iyisi Mekke'de yetişendir. Bundan dolayı adına sena mekki denir.Ülkemizde daha çok Güney Ege ve Akdeniz bölgelerinde bulunur. Sarı çiçekleri sonbaharda açar.  Baklaya benzeyen yassı, odunumsu ve sert meyveleri vardır. Marttan ekim ayına kadar yaprakları toplanarak kurutulur.

     Sinamekinin yaprak ve meyveleri ilaç olarak kullanılır. Çok güçlü bir müshil etkisi vardır. FDA'nın onay verdiği bitkisel ilaçlardan biridir. Yaprakları meyvesinden daha etkilidir.  Bir de patluk adıyla bilinen  ve gerçeğine göre yaprakları daha büyük olan yalancı sinameki var. Yalancı sinemakinin (Colutea arborescens) yaprakları kullanılır ama meyveleri zehirlidir.

                                                                                          
  Daha önceden de belirttiğim gibi sinamekinin en belirgin özelliği müshil etkisi.  İlaç kullananlara tavsiye edilmez. Bağırsakları çok hızlı çalıştırdığı için ilaçların emilimini azaltır.  Uzun süreli kullanımlarda bağırsak tembelliğine yol açabilir.  Ancak bunun yanında değişik faydalarının  olduğu da belirtiliyor.  Bunlardan bir tanesi saçları gürleştirdiği ve uzattığı yönünde. Bana göre bu tür bitkilerin yan etkilerinin iyice araştırılıp kullanılması gerekir. Değişik blog ve sitelerde saça yararını araştırırken gerçekten saçı uzattığını örneklerle  gördüm ama bu arada ilk etapta saçları çok döktüğü de belirtiliyordu.
Sinameki sonbaharda çiçekleniyor

   Sinamekinin diğer faydalarına gelince; Bağırsak kurtlarını döker, böbrek taşı düşürmede etkilidir.  Sinirleri gevşetir, ağrıları hafifletir. Romatizma, eklem ve kulunç ağrıları için faydalıdır. Bir su bardağı zeytinyağına toz haline getirilmiş 50 gram sinameki konup yarım saat kaynatılıp süzülür ağrıyan yerler bu yağ ile ovulur.

    
 Çay olarak tüketilmek istendiğinde iki kahve kaşığı kıyılmış sinameki yaprağının üzerine bir bardak kaynar su döküldükten sonra 5 dk demlenir ve süzülür. Akşamları bir bardak sıcak olarak içilir. Sinamekinin bir iki haftadan fazla kullanılmaması gerekir.

    

     


    

Hiç yorum yok: