23 Ağustos 2015 Pazar

CENNET BAMBUSU ( NANDİNA DOMESTİCA )



CENNET BAMBUSU-NANDİNA DOMESTİCA



  
    Cennet bambusu bana göre kış mevsiminin en güzel  bitkilerinden biri hatta kraliçesi :) Kar, yağmur, soğuk, fırtına demeden bütün kış boyunca güzel kırmızı meyvelerini sergiler durur.  Aslında o bütün sene boyunca çiçekleri ve meyveleriyle bahçeyi şenlendiriyor, ilgi odağı oluyor.

     İlkbahar sonuna doğru çiçek açmaya başlıyor. Bu çiçekler önce yeşil meyvelere dönüşüyor, sonbaharda da salkımlar halinde kırmızı küçük meyveler oluşuyor. Kar yağdığında ise seyrine doyum olmuyor. Meyveleri bitmeden de yeniden çiçek açmaya başlıyor. Yapraklarını da hiç dökmüyor.
Kar altına cennet bambusu ayrı güzel oluyor
                                                                                                                                                            




   Vatanı Hindistan,Çin ve Japonya. Berberis ( Berberidaceae )ailesinin bir cinsi. Yaprakları 3'lü yaprakçıklardan oluşuyor. Bambuyla hiçbir akrabalığı olmadığı halde yaprak benzemesinden dolayı  cennet bambusu denmiş. Ülkemizde Marmara ve Karadeniz'de rahatlıkla yetişiyor. Ege ve Akdeniz'in kıyı kesimlerindeki yarı gölgeler onun için ideal.  En fazla 2.5 metreye kadar uzar. Aynı zamanda enine de gelişir. İlkbaharda arılar çiçeklerinden, sonbaharda da kuşlar meyvelerinden kendilerine ziyafet çekerler :)

 


  Toprak seçmez ancak humuslu geçirgen toprakları sever.  Üretimi genel olarak tohumla oluyor. Bizim bahçede dökülen tohumlardan kendiliğinde çıkıyor. Ben de onları ya bahçenin değişik bölümlerine dikiyorum, ya da eşe dosta hediye ediyorum. Yazın da yarı odunsu çeliklerle üretilebilir.

  





2 yorum:

Fatma Dündar dedi ki...

Kırmızı salkımlar karın altından çok güzel görünmüşler.

Emine Anayurt Demirel dedi ki...

Kışın bahçeyi renklendiriyor.Asıl güzel görüntüsü kar altında oluyor zaten