22 Temmuz 2016 Cuma

GÜLHATMİ-ALCEA ROSEA






Bahçemdeki en yaygın olan gülhatmi türü
    Ben bu çiçeğin adını uzun yıllar boyunca Fatma gül olarak bildim. Bizim oralarda hala bu isimle tanınır. Rahmetli annem çok severdi bu çiçeği. Bahçesinde neredeyse bütün renklerinden bulunurdu. Zahmetsiz bir çiçek oluşu, çok su istememesi, harika renkleri ve bütün yaz boyunca açması onu vazgeçilmez yapıyor sanırım. Bir de her sene yeniden ekmeye de gerek yok. Kendiliğinden çıkıyor zaten. O kadar çok tohum yapıyor ki dökülenler de bir sonraki senenin fideleri oluyor.  Geçtiğimiz günlerde memleketteydim. Bir sürü tohum toplayıp geldim. Bahçenin duvar diplerine dikmeyi düşünüyorum. Geçen sene ektiğim tohumların bir kısmı da büyüyüp bu yıl açtı.
Annemin bahçesindeki gülhatmi

   Ebegümecigiller familyasından olan gülhatmi alternatif tıpta da yeri olan bir bitki. Kökünden yaprağına, çiçeğine, sürgünlerine kadar  faydalı.2-2.5 metreye kadar boylanıyor.  İngilizce marshmallow olarak bilinir. Ülkemizde çok yaygın olarak yetişiyor. Hipokrates bu bitkinin kök kısmını kaynatıp yaraları iyileşmek için kullanıyormuş. Dioskurides de pembe çiçekli olanları böbrek taşları, iç kanamalar, bağırsak enfeksiyonları ve solunum organlarının tedavisinde kullanıyormuş. Musilaj, nişasta, sakkaroz, pektin, yağ, tanen ve asparagin içerir.
Katlı pembe tür

   Melez, kültivar, hibrit yüzlerce çeşidi geliştirilmiş. En yaygın olanı yalınkat soluk pembe renkli olan. Turuncu, pembe, kırmızı, bordo, beyaz, katlı , yalınkat çok sayıda çeşidi bulunuyor. Kumlu, killi toprakları  ve yanmış sığır gübresini seviyor. Ana dallar çiçekleri kuruduktan sonra kesilirse yan sürgünler beslendiği için gelecek yıllarda da çıkar. Güneş ve suyu seviyor. Salyangoz ve yaprak mantarlaryla başı dertte. Çoğaltılması tohum ile oluyor. Eğer tohumlar eylül ayı gibi ekilirse kışa kadar yeterince büyür ve soğuklardan etkilenmez bir sonraki yıl da açarlar. 
                                 



 FAYDALARI

   Balgam söktürür
   Boğaz, bademcik ve diş iltihaplarının tedavisinde kullanılır
   Bağırsak iltihabını giderir
   Gripal enfeksiyonların oluşumunu engeller 
   İdrar söktürücü özelliği vardır
   Mide ve bağırsaklardaki gazın atılmasını sağlar
Gülhatmi taneleri de kurutularak kullanılıyor
   
   
   Soğuk algınlığı, öksürük ve bronşite karşı çay olarak tüketilir 
   Anne sütünü çoğaltır
   Çayı ile yüz yıkandığında lekeleri geçirir
   Çiçeğinden yapılan lapa akne ve sivilceleri tedavi eder
   Taneleri kurutulup toz haline getirildikten sonra vücuda sürülürse sinek ve böcek    ısırmalarına karşı koruyucudur


Gülhatmi tohumların diziliş şekli mükemmel














Hiç yorum yok: