15 Ekim 2015 Perşembe

KUDRET NARI-MORMORDİCA


MİDE İLACI KUDRET NARI






Kudret narı olgunlaştığında turuncu renge dönüyor
   
       Kudret narını ilk kez bu yıl yetiştirdim.  Aslında uzun zamandır yetiştirmeyi düşünüyordum ama tohumunu tanıdık, bildik bir yerden almak istediğim için bekliyordum. Sonunda  geçen yıl üye olduğum  hibrit tohuma karşı geleneksel tohumlarımızı korumak amacıyla kurulmuş olan '' Yerel Tohum Grubu''ndan elde ettim. 5 Tohum göndermişlerdi. 3 tanesi çimlendi, iki tanesi yaşayabildi. Onlar da hem ilaç yapmak hem de tohum almak için bana yetti zaten.

   Kudret narı kabakgiller familyasından, ince gövdeli, tırmanıcı ı yıllık bir bitki. Anavatanının Doğu Hindistan olduğu tahmin ediliyor. Afrika'da , Asya'nın tropik bölgelerinde, Türkiye ve Hindistan gibi Akdeniz ülkelerinde yetişiyor. Ülkemizde de Yalova ve Bursa civarında yetiştiriliyor.


    Bitkinin meyveleri 8-15 cm civarında. Üzeri çıkıntılı ve uca doğru sivri. Önce yeşil olan meyve olgunlaşınca sararıyor ve çiçek gibi açılıyor. İçinden kırmızı taneli tohumları ortaya çıkıyor. Tohumlar meyveye yapışık halde durdukları için dökülmüyor. Meyveleri taze olarak yendiği gibi, bal veya zeytinyağıyla karıştırılarak ilaç olarak tüketilebiliyor.  


Meyvede 20-30 arası çekirdek bulunuyor
  


FAYDALARI
Kolit, ülser, 12 parmak bağırsağı, gastrit, kabızlık  gibi mide ve bağırsak sistemine bağlı hastalıkların tedavisinde çok etkili olduğu belirtiliyor. Diğer yararları da şöyle:
-Karaciğeri destekliyor
-Egzama ve sedef için faydalı
-Yara ve iltihapları iyileştiriyor
-Hücre yeniliyor
-E vitamini ve kaliteli protein içerir. Dolayısyla bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
-Şekeri düzenliyor



YAN ETKİLERİ
 Hamilelerin kullanması tavsiye edilmiyor. Şeker hastaları dikkatli kullanmalı.  Uzun süre kulanılmasının karaciğere zarar verebileceği belirtiliyor.

Zeytinyağ ile hazırlanan karışım 6 ay, bal ile hazırlanan ise 1 ay sonra kullanıma hazır geliyor.  Sabahları aç karına  1 yemek kaşığı olarak tavsiye ediliyor. Küre 40 gün süreyle devam edilmesi öneriliyor. 
  


    

Hiç yorum yok: