19 Şubat 2016 Cuma

MÜGE- CONVALLARİA MAJALİS

MİS KOKULU ZARİF ÇİÇEK MÜGE


  

     Minik beyaz çan şeklindeki çiçekleri ve mis kokusuyla güzeller güzeli bir çiçek müge. Diğer adıyla inci çiçeği. Diğer bir hoş tarafı ise gölgeyi seven nadir çiçeklerden olması. Eskiden çok modaymış ve hemen hemen bütün bahçelerde bulunurmuş. 

    Çok yıllık bir bitki olan müge ilkbahardan itibaren önce yapraklarını gösterir. Ardından da aynı sap üzerinde dizilmiş çiçeklerini açar. Çiçekleri çok güzel koktuğundan parfüm endüstrisinde tercih edilir. Zambakgiller familyasından olan çiçek  Kuzey Amerika, Asya ve Avrupa'da yaygın görülür. 

   

   Sonbaharda yaprakları kuruduktan sonra köklerinden ayırarak çoğaltılır. Dikilmesi mesafesi 6-7 santimdir. Toprakla buluşturduktan sonra ve özellikle yazın bol bol su ister. Hemen dikmek istemeyenler ise kuma gömerek muhafaza edip, mart aıyında dikebilirler.



   

    Çok hızlı yayıldığından dolayı ne yazık ki etrafındaki bitkiler için tehlike yaratıyor. Her yeri kaplayıp  yanında yöresindeki  gerek soğanlı bitkilere gerekse mevsimlik çiçeklere yaşama şansı vermiyor. Dolayısıyla dikerken  belli sınırlar içinde kalmasına dikkat etmek gerekiyor.  Ya da saksılara dikilmeli. Yapraklarını döken ağaç altları onun için ideal yerler. Humus, yaprak çürüğü, gölge ve nem onu çok mutlu ediyor.
   
   


     Çiçeklenmeden sonra kırmızı ve turuncu meyveler veriyor. Ancak bunlar zehirli. Bitki kozmetik sanayi dışında ilaç yapımında da önemli bir yere sahip. Kan akışını ve kan basıncını düzenlediği belirtiliyor.

Hiç yorum yok: