Geçen yaz ilk kez kabak yetiştirdim. Ektiğim tohum susak dediğimiz su kabağı çıktı. Hani eskiden kazanlardan sıcak su alınan kabak. Şu an dört kabağım var. Üçü susak birisi daha farklı. Gelecek yaz değişik kabaklar yetiştirmeye karar verdim. Kısa bir araştırma yapınca gördüm ki çok fazla ve ilginç çeşit var.
Ülkemizde kabaklar yazlık, kışlık süs kabakları olarak gruplara ayrılıyor. Yaz kabakları içinde sakız, girit, Su ve Asma kabakları yer alıyor. Kışlık kabaklar da bal, kestane ve diğer iri kabaklar. Süs kabakları ise kuğu, yılan kabağı, istiridye kabak, ampul kabak, Osmanlı sarığı kabağı
Yılan kabağı hem süs hem de yenilen bir kabak çeşidi. Bu kabağa ilk kez arkadaşımın bahçesinde rastladım. Gövdesi ağaçların üzerine sarılmış meyveleri de aşağıya sarkıyordu. Arkadaşımın dediğine göre bir tanesinden bir tencere dolma çıkıyormuş. Sağolsun tohumlarından verdi. 120 santime kadar uzuyor.
Görüntüsü de yılana benzediği için görenler ilk etapta ürperiyor. Yerde, çit üzerinde veya asmalıkta yetişiyor. Yerde olduğu zaman büyürken yılan şekli verilebiliyor.
Genel olarak kabak tek yıllıktır. Bol güneş ve verimli toprak sever Hayvan gübresine bayılır. Günde 6 saat güneş görmesi gerekir. Tohumlar ilk üründen alınmalı. Filizlenip yapraklar çıkmaya başladıktan sonra ilk açan çiçek erkek, hemen altında açan da dişi çiçektir. Tozlaşmadan sonra dallarda kabakları görmeye başlarız. Çiçekleri akşam açar. Bu yüzden bahçedeki kabakların çiçeklerini hep hava kararırken fotoğraflayabildim.
Kabağın geçmişi 7 bin yıl öncesine kadar gider. Kabakla ilgili ilk bulgular Meksika'da ortaya çıkmış. Amerika'dan Avrupa'ya , buradan da ülkemize geçtiği düşünülüyor. .
Kabaklar cinslerine göre az veya çok miktarda şeker içerir. Besinler arasında oldukça önemli yer tutar. B ve C vitaminleri yönünden zengindir. Potasyum, fosfor, magnezyum , kalsiyum ve demir elementlerini içerir. Bedeni temizler, sinirleri yatıştırır. İdrar söktürür, kabızlığı giderir, yüksek tansiyonu düşürür. Helvacı kabağının çekirdekleri bağırsak kurtlarının düşmesine yardımcı olur. Bunu sağlayan da sert kabuğun altındaki yeşil kısımda bulunan pioresin denilen maddedir. Ayrıca öksürüğü keser.
Kabak sapı kuruduktan sonra dalındankoparılmalıdır.Süskabakları soyulduktan sonra kullanıma hazır hale geliyor. Ya da üzerindeki küf bulaşık teli veya bir iki damla çamaşır suyu katılarak yıkanırsa temizlenir. Daha sonra çok şık lamba, abajur ve saksılar yapılır.
.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder